Mit együnk Törökországban kebabon kívül?

Ha azt mondom Törökország, a magyar embernek akarva akaratlanul is eszébe jut két dolog: A Szulejmán sorozat és a kebab. Ott van persze még a 150 éves hódoltság, az olcsó bőrkabát, a nyelvrokonság kérdése, meg Tarkan szép zöld szemei is, de ezekkel majd legközelebb foglalkozunk.

 

Meglehet, még nem gondolkodtál el rajta, de rengeteg hasonlóság van a kebab és hódító Szulejmán története között. Mindkettő könnyen fogyasztható, pompásan feldobja a mindennapi ember szürke hétköznapjait, de elsősorban mindketten meghódították Európát! Hogy a szó szoros értelmében megtörténhetett-e, hogy mondjuk Nagy Szulejmán Buda elfoglalása után 1541-ben lehuppant a sátra elé, hogy ott elfogyasszon egy csirkehúsos döner kebabot csípős szósszal és kevés hagymával? Hát nagy valószínűséggel nem. Legalábbis nem azt a fajtát, amit a Blahán sóznak ránk 500 forintért gyros néven.

Törökországban képtelenség nem enni és nem hízni. Élő példaként bemutatom saját magamat, mivel törökországi hónapjaim alatt összesen nyolc kilót szedtem fel röcögős hályacskák formájában. Az evés a szívügyen, és képes vagyok rendkívüli módon elérzékenyülni és könnyekben kitörni egy finom étel hatására, szóval így könnyeimmel küszködve gyűjtöttem össze és igényesen menübe foglaltam a kedvenceimet.

 

Kezdjük egy könnyed Iskender kebabbal

 

Nos, ez nem egy hagyományos, döner kebab, melynek lebutított változatát gyros néven árulják hazánkban. Ez bizony a kebabok atyaúristene! Tükörfordításban csak Sándor kebabnak hívhatnánk, amit pedig Sándornak hívnak, az bizony rossz nem lehet! Ott kezdődik az Iskender Kebab képlete, hogy a dönereseknél jól ismert pörgő-forgó hústömegről levágott fűszeres húst paradicsomos szószban tálalják szafttal áztatott, felkockázott pita-ágyon (én most elképzeltem egy 180X200 centis francia-pita-ágyat… és most már te is). Sőt, ami a legeslegjobb, hogy mindehhez joghurtot porcióznak ki neked! Aki szereti tejföllel enni a milánói makarónit, az érti tömény imádatom, s nyomban meghajol Sándor, a kebab dicsősége előtt.

 

Pide

 

A pide egy laktató és gazdaságos gyorskaja, csóró egyetemistáknak tökéletes tízóraira, ebédre vagy vacsorára. Kedves pide barátunknak nagy szerepe volt, hogy ottlétem alatt olyan szépen kikerekedtem. Lényegében egy pizzatésztáról beszélünk minimális feltéttel, árulnak belőle húsosat, sajtosat, krumplisat, zöldségeset és mindezek mennyei kombinációit.

  

Balık ekmek, vagyis halas szendvics

Nem ez a legmegnyerőbb kép erről a kajáról, lehet, hogy csak a rossz profilból fotóztam. Mindenesetre, ha Isztambulban jár az ember a Boszporus partján, akkor mindenképpen próbálja ki a Márvány-tenger és a Fekete-tenger találkozásánál fogott, grillezett halakkal és friss zöldségekkel dugig tömött szendvicset.

 

 
saját kattintás
 

egy gasztroblogos kattintása… Alig van különbség! 😀
 

Mantı

Nincs olyan nap, mikor ne tenném össze a kezem egy jó kis mantıért. Ezt a töltött tésztát leginkább a raviólihoz tudnám hasonlítani, csak ezek csöpp csillag alakúak, legtöbbször le vannak öntve joghurttal és varázserejű vajas paprikás szósszal. Szívem szakad meg, ha csak rá gondolok.

 

Ayran

A képen bár egy rendkívül ízletesre komponált döner kebabot látunk, most nem erre kell fókuszálni, főszereplőnk a pohárba töltött házi ayran. Nem mindenkinek jön be legelőször ez a sós, joghurtos frissítő ital, amit üdítő helyett kérhetsz a kebabod mellé. Én nagyon odavagyok érte, még a 40 fokos nyári melegben is. Nem mellesleg tökéletes másnaposság csillapítására, nyugtat, lúgosít, életet ment. Meggyötört gyomorra ajánlják még a şırdant, vagyis töltött juh epehólyagot is. Én sose voltam ilyen bátor, ember legyen a talpán, aki ezt akár józanul is megkóstolja.

 

 
ayran a pohárban

şırdan… hmm…

És most, hogy ilyen kellemesen elteltünk irdatlan mennyiségű főétellel, jöhetnek a desszertek!

 

Sült fagylalt

A képen látható izé leginkább egy burgonyakrokettre emlékeztet, de mindenki meglepetésére a belsejében fagyi található. Akkor most mi van? Kérdezhetnék a laikusok. Hát az, hogy van egyszer egy hideg fagylaltunk, amit körbevesz forró panírréteg. Azt hiszem, erre mondhatjuk, hogy egy igazi gasztronómiai Bermuda-háromszög!

 

Fagyis baklava

 

A törökök fölülmúlhatatlanok az élvezetek halmozásában. A fagylaltos baklava garantáltan diabéteszt okoz, ha az ember nagy mennyiségben fogyasztja. Azt hiszem ez a dagadás igazi kulcsa. Ha valaki bármikor kevésnek érezné a súlyát, zsíros párnácskákat szeretne a hasára, jól jönne pár kiló deréktájon, akkor itt a megoldás! Egyen minden nap vacsorára fagylaltos baklavát!

Súlyunk gyarapításának végére értünk, remélem ízlett a menü, aki szeretne, még sorba állhat repetáért!

5 Replies to “Mit együnk Törökországban kebabon kívül?”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .