Isztambuli közlekedés | Bejutás a reptérről, tömegközlekedés, Isztambul kártya

Isztambul két kontinensen elterülő városa hatalmas, kaotikus, tömegközlekedése mégis jól szervezett és nem utolsó sorban olcsó, elérhető mindenki számára. Az utóbbi időben többen kérdeztetek tőlem Isztambul helyi közlekedésével kapcsolatban: hogyan, hol, mit, mennyiért?
Így legjobb tudásom szerint összeszedtem a – szerintem – legfontosabb információkat a reptérről való bejutás lehetőségeiről, fejtegetem kicsit a tömegközlekedés hálózatát és ennek használatához szükséges közlekedési kártya, Isztambul kártya avagy törökül IstanbuKart csinját-bínját.

Kompozás Európából Ázsiába. Hosszúnak hathat, de mindössze 20 perc volt.

Hogyan jutunk be a reptérről a belvárosba?

Első és legfontosabb dolog, hogy Isztambulnak két reptere van. A Sabiha Gökçen Airport (SAW) a város ázsiai oldalán és az új Istanbul Airport (IST) az európai oldalon. Mindkét reptér meglehetősen távol esik a belvárostól, mégis könnyedén eljuthatunk innen kívánt úti célunkra.

Istanbul Airportról (IST) a belvárosba

Az Istanbul Airport 45 kilométerre fekszik a belvárostól Arnavutköy városrészében. Ez egy viszonylag új és hatalmas reptér, 2019 óta fogad utasszállító repülőjáratokat – ekkor helyezték át ide a repülőforgalmat a korábbi Atatürk reptérről.

A bejutáshoz több opció közül választhatunk. Utazhatunk helyi járatos busszal vagy választhatjuk a HAVAIST shuttle buszokat. A taxi ezen a távon elég drága (kb. 400-600 TL).

Szerintem a legkényelmesebb és legpraktikusabb módja a bejutásnak a HAVAIST busz – én mindig így csinálom.

HAVAIST busz

Ahogy említettem, az Istanbul Aiport hatalmas területű, felkészülhetünk egy hosszabb sétára, míg kiérünk a buszokhoz. A reptér -2. szintjén található a HAVAIST buszok megállója, melyek Isztambul különböző pontjaira közlekednek. Én szinte mindig Taksim városrészéig utazom, mert ezen a környéken (Beyogluban) szoktam szállást foglalni. Más turisták leggyakrabban Sultanahmetben foglalnak szállást, ebben az esetben Aksaray – Beyazit Meydan felé vegyük az irányt (a Nagy Bazár/ Kapalıçarşı mellett fog letenni a busz). Innen tovább pedig gyalogosan vagy villamossal (T1) juthatunk Isztambul régi városrészébe.

  • HAVAIST buszok menetrendje, útvonala, megállói megtalálhatók ITT
  • Utazás 30-90 perc forgalomtól függően. (Hajnalban 30 perc alatt értünk ki, míg egy forgalmasabb délelőttön nagyjából 60 percig tartott az út.)
  • Ára 87 TL (Taksimig)
  • Fizetés bankkártyával a busznál vagy a jegypénztárban készpénzzel vagy kártyával

Helyi járatos busz VAGY metró

Másik opcióként választhatjuk a helyi járatos buszokat és a metrót. Az egyik ilyen útvonal, ha beutazunk helyi busszal Mecidiyeköy állomásig, itt pedig átszállunk az M2 metróvonalra. Ezzel eljuthatunk Taksimba vagy Veznecilerbe is. Avagy a reptérről M11-es metróvonalat használva több átszállással is elérhetjük úti célunkat.

Akárhogy is, szerintem az utóbbi lehetőségek sokkal körülményesebbek, mintha HAVAIST buszra szállnánk, ezért sem használtam még soha őket. Ha van valakinek erről tapasztalata, szeretettel várom a komment szekcióban.

Az első Boszporusz híd vagy más néven Július 15. vértanúinak hídja

Sabiha Gökçen Airportról (SAW) a belvárosba

Az Ázsiában, Pendik városrészében található reptér is közel 50 kilométeres távolságban helyezkedik el Isztambul központjától. Lehetőségünk van helyi járatos busszal, taxival és az utóbbi időben már metróval is (Kadiköy irányába) bejutni a városba, ám én ebben az esetben is mindig a reptéri shuttle buszokat választanám.
A Sabiha Gökçen reptéren a HAVABUS busztársaságot kell keresnünk. Kilépünk a terminálból, átsétálunk az úton és szemben lesz a megálló.

A HAVABUS szerintem a legpraktikusabb és legkényelmesebb megoldás a bejutáshoz.

  • Menetrend elérhető ITT
  • Jegyár Taksimig: 67,50 TL (Kadiköyben is megáll, idáig olcsóbb valamivel)
  • Menetidő kb. 1,5 óra forgalomtól függően

Az Istanbul Airportról és a Sabiha Gökçen Airportról érkező és oda induló buszok is ITT állnak meg Taksimon belül.

Jó tanács: Isztambulban olykor hatalmas közlekedési dugók is kialakulhatnak. Ha nem akarunk felesleges stresszt és izzadtságcseppeket homlokunkra, induljunk el időben a reptérre.

Taxik és taxis alkalmazások

Isztambulban régebben többet taxiztam, mert könnyedén lehetett a fuvar árakra is alkudni. Manapság már nem ismerem a reális menetdíjakat és bizonytalanabb vagyok. Ezért is ajánlom az alábbi két alkalmazást, amivel könnyedén hívhatunk magunknak telefonra letöltött applikáción keresztül taxit. Az előnye ennek, hogy megadva célállomásunkat a kalkulált menetdíjat előre láthatjuk, nem adunk teret az esetleges túlárazásnak és átveréseknek. Választhatunk készpénzes és bankkártyás fizetést is. A bankkártyás fizetéshez előre meg kell adnunk a kártyaadatainkat, az út költségét automatikusan levonja a rendszer.

Tömegközlekedés és Istanbulkart

Isztambulban a tömegközlekedés mindenki számára elérhető és megfizethető módja a városon belüli mozgásnak. Ennek használatához nincs is másra szükségünk, mint egy isztanbuli közlekedési kártyára, az IstanbulKartra.

Honnan szerezzük be az IstanbulKartot?

Én mindig automatából vásároltam meg a kártyát, ám egyes helyeken, buszpályaudvaroknál utcai kioszkokban is kapható. Forgalmasabb csomópontoknál biztos találhatók automaták (pl. Istanbul Airport, Taksim, Eminönü, Sultanahmet). Sárga (vagy az utóbbi időben megjelentek a kék) színű automatákat kell keresnünk, itt tudjuk először megvenni a kártyánkat – jelenleg – 50 TL árért. A kártya kiváltása után tölthetünk rá pénzt.

kép forrása: https://istanbulepass.com/

Hogy töltsünk pénzt az IstanbulKartra?

Az automata erre kijelölt részére helyezzük a kártyánkat. Figyeljünk rá, hogy a legtöbb automata csak papírpénzt fogad el (a sárga színű 5-10-20-50-100 TL címleteket, a kék színű 200 lírát is) és nem ad vissza. Tehát pontosan annyi pénzt tegyünk a gépbe, amivel fel szeretnénk tölteni a kártyánkat. Egyes automatáknál már bankkártyával is feltölthető az Istanbulkart, de ezeket csak elvétve lehet találni.

Ha ellenőrizni szeretnénk a kártyánkon lévő krediteket, ugyancsak automatáknál tudjuk ezt megtenni. A kijelölt részre helyezve a kártyánkat, az automata kiírja az egyenlegünket.

Mire lehet használni a kártyát?

Minden egyes tömegközlekedés típuson elfogadják, jelentsen ez buszt, metrót, villamost, fünikülert (földalatti felvonó) vagy kompot. Sokan meg szoktak lepődni, hogy a kompokra is ugyanúgy használható az Istanbulkart. A kompközlekedés a városban éppúgy hozzátartozik a tömegközlekedés szövevényes hálózatához és ez én személyes kedvencem is. Hiszen a Boszporuszon nincsenek közlekedési dugók és a nagy tumultus is elkerülhetjük a hajókon.

Az Istanbulkartot a belépőkapuknál, avagy buszok esetében az első ajtónál elhelyezett felülethez érintve tudjuk lecsippantani. Ezzel egyidőben a menetdíjat leveszi a kártyánkról a rendszer.

Többen használhatnak 1 IstanbulKartot?

Az előírások szerint legfeljebb 5-en használhatják a kártyát, más források szerint legfeljebb 3 főnek célszerű ugyanannak a kártyának a használata.

Nyilvános wc-k és IstanbulKart

Isztambul frekventált részein, állomásain, parkjaiban elhelyezett nyilvános wc-kben is használhatjuk fizetésnél az IstanbuKartot.

Jegyárak

A buszra, villamosra, metróra a jegyár egységesen 9,90 TL jelenleg (2023.05.25.), de az aktuális jegyárakról mindig ITT érdemes tájékozódni. A kompokra pár lirával drágább céliránytól függően (kb. 11,25-14,50 TL).

Mára ennyit az isztambuli közlekedésről. Remélem, másnak is hasznos lehet ez a kis összefoglaló.

Ha tetszett a bejegyzés, itt is megtalálsz:

Facebook: Világgá mentem, majd jövök

Instagram: anna_vmmj

6 Replies to “Isztambuli közlekedés | Bejutás a reptérről, tömegközlekedés, Isztambul kártya”

  • Hali!
    Isztambulban nem működik, ami Antalyaban? Ott símán lehetett fizetni a buszon, villamoson bankkártyával, az Antalya card nagggyon macerás volt, megvettük, de nem használtuk.

    • 2023 áprilisában még nem volt ilyen lehetőség. Azóta nem tudom, hogy fejlesztettek-e. Online nem találtam ilyen infót.

  • Február 13-én megyünk Isztambulba, sokat segített a tájékoztatásával. Köszönöm.

  • Ha marad pénz az Isztambulkártyán azt, és a kártya árát hogyan kaphatom vissza, és hol?
    Örömmel vennék infókat a tengerjáró nyaraló (cruise ships) hajókról. Hol kötnek ki és hogyan lehet a központba ill. központból bejutni?

    • Régebben vissza lehetett váltani magát a kártyát, de úgy tudom az utóbbi években már nincs ilyen. A rajta lévő összeget sem tudod újra pénzre váltani. Én ezért nem szoktam nagy összegeket rátölteni, csak amit biztosan leutazom.
      A tengerjáró hajókról sajnos nem tudok infókat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .