Különleges ételek Törökországból | Hol, mit, mennyiért?

A török konyha olyan bűvös varázserővel bír, hogyha egyszer nyelvedhez érinted valamely gasztronómiai remekét, további életed során olyan váratlan pillanatokban tör rád a vágy iránta, mikor nem is számítanál rá. Munkába menet ülsz a dugóban, a rádióban megszólal Tarkantól a Şıkıdım, és hirtelen eszedbe jut egy tányér baklava Maraş fagylalttal a tetején. Vagy akár az éjszaka közepén felriadsz, s azzal a lendülettel az éj csendjébe suttogod, hogy şiş kebab. Mindenkivel megeshet, aki e földön megízlelte a török konyha örömeit. Hiszen itt csak örömökről beszélhetünk. Mondhatjuk úgy is, egy adana kebab sose hagy cserben. Törökországban rendkívül ügyelnek a minőségre, a kiszolgálásra és a mennyei ízekre. Én leginkább a következő különlegesség nevét suttogom mostanság az éjszakába:

 

Tavuk göğsü

A tavuk göğsü egy tejes, puding állagú édesség, mely szó szerinti fordításban csirkemellet jelent. Hogy miért? Mert konkrétan az van benne. A pudingba apró, előre megfőzött csirkemellrostokat sütnek. Azt hiszem, a legtöbb ember ízlésével nem összeegyeztethető egy cukros puding és egy baromfi szerelmi fúziója, ám a gyakorlatban egyáltalán nem horrorisztikus, inkább kellemesen édes eredményt kapunk.

Hol ettük?

Ehlitat Lokantasi, Beyoglu, Isztambul

Az Ehlitat egy házias török kifőzde nagyon barátságos árakkal. Főként helyiek járnak ide, az étel friss, mindig szívdobogtatóan finom és lehet kártyával is fizetni. Mi két nagy adag tepsiben sült rakott köftés kaját, két tányér pilafot, baklavát, tavuk göğsüt és két ayrant kértünk, melyért összesen 50 TL-t fizettünk, ami durván 2500 Ft (1 TL=50-55 Ft).


Kuru fasulye

A hagymás, paradicsomos – az én esetemben – pirospaprikás párolt fehérbab az egyszerűen nagyszerű ételek kategóriáját gazdagítja. A legszuperebb pilaffal enni, mely lényegében rizs, csak a törökök valahogy ezt is különlegesen feldobják, először megpirítják, majd vajjal ízesítik.

Hol ettük?

Mimar Sinan Tarihi Süleymaniye Kuru Fasulyecisi, Süleymaniye, Isztambul

A Süleymaniye Camii háta mögött több fasulyés hely is sorakozik, én a Mimar Sinanban rendeltem fasulye menüt. Ebbe benne volt egy tál fasulye, pilaf, saláta és egy üdítő vagy ayran. Összesen 19 TL és elfogadnak kártyát is.


Kumpir

A döbbenetesen nagy töltött főttkrumplikról már többször szót ejtettem (Mit együnk Törökországban kebabon kívül?), mivel a legjobb dolgokat érdemes sokszor megemlíteni. A végén még véletlenül elsiklunk felette. Bár egy kumpir felett elsiklani már csak a méretéből adódóan is fizikai képtelenség.

Hol ettük?

Tomurcuk Cafe, Ortaköy, Isztambul

Ortaköy a kumpir őshazája. Nem azért, mert itt terem, hiszen érdekes lenne látni Isztambul közepén egy krumpliföldet, mindössze itt minden második büfében és étteremben – megfigyeléseim szerint egységáron 25 TL-ért – árulják.


Pide

Mikor Izmirben éltem és tanultam a csalafinta török nyelvet egy ideig, akkor gyakran ettünk pidét ebédidőben, így ez az étel úgy maradt meg nekem, mint egy nosztalgikus, olcsó és laktató diákcsemege. A gyengébbeknek ,,török pizzaként” emlegetik, bár, aki kóstolt már életében olasz pizzát és török pidét, soha nem merné ezt kijelenteni, hiszen tésztájában és feltétjében sincs sok köze a kettőnek egymáshoz. Létezik a szivárvány minden színében, de leginkább  a sajtos, darálthúsos, spenótos verzió a leggyakoribb.

Hol ettük?

Big Family Kebab House, Sirkeci, Isztambul

Be kell valljam, ez volt életem egyik legfinomabb karişik, vagyis vegyes feltétes pidéje. Ott ropogott és ott volt szaftos, ahol a ,,pidenagykönyvben’’ le van írva.


Balık ekmek

Isztambulban a Galata híd Sultanahmed felőli lábánál ringatózó hajóknál frissen sült halas szendvicset árulnak. 15 líráért megtöltik a kenyeredet tengerben fogott friss hallal, ráadásként kapunk egy kis ropogós hagymát és salátát is. A nagy gasztronómiai idillben a tengerparton műanyagszékeken ücsörögve a sürgölődő árusok tálcáiról üdítőt, forró teát, vagy akár savanyúságot vehetsz le, akiknek helyben fizeted az összeget.

Hol ettük?

Tarihi Eminönü Balıkçısı, Eminönü, Isztambul

Egymás mellett rengeteg halárus csónak ringatózott a vízen, szerintem ez volt az. Bár árakban és minőségben nem lehet nagy eltérés.


Tavuk sote

Ez a pörköltes alapú paprikáscsirke attól lesz még gusztusosabb, hogy egy speciális hőálló tálban hozzák ki eléd. Most képzeljük el, hogy piszkosul éhes vagy, megérkezik a tavuk sote, mely még akkor is fő, rotyog, te pedig nyálcsorgatva várakozol, hogy ebbe a sistergő gasztronómiai orgiába végre becsatlakozhass.

Hol ettük?

Oda Cafe & Bar, Kadiköy, Isztambul

Valójában a link a bár részre mutat, mi a szomszédjában orgiáztunk a tavuk sotéval, de szinte egybe van épülve a két hely, a fizetés a bárban történik.


Gözleme

A gözleme egy történelmi gyorskaja. A kerekre nyújtott sós tésztát olajozott vaslapon sütik ki, majd megtöltik különféle csodás dolgokkal: sajttal, darálthússal, spenóttal, krumplival. Mellé egy kis házi ayrannal engem igazán boldoggá tett.

Hol ettük?

Gözlemeciler, Derinkuyu

Derinkuyuban kijutva a földalatti városból – megünnepelve sikerünket, hogy egyikünk sem kapott klausztrofóbiás rohamot – leültünk gözlemézni. Egy ősz hajú, vékony török bácsi invitált minket. Elmondta, hogy 10 TL a gözleme, és egynél szerinte ne rendeljünk többet, bőven elég lesz így is. Nyomban szólt a kedves feleségének, hogy ,,két gözleme rendel”, s ő frissen megsütötte nekünk ott helyben. Áldassék a jóságos cingár bácsi az őszinteségéért, tényleg bőségesen eltelített. És még borravalót sem akart elfogadni.


Testi kebap

Kappadókiában helyi specialitás a paradicsomos, paprikás, avagy mondhatjuk lecsós alapú testi kebap, melyet hosszúkás alakú cserépedényben főznek készre. Az edényt kihozzák az asztalhoz és ott ütögetik fel – vagy épp neked adják át ezt a nemes feladatot –, hogy hozzájuss a fantasztikusan összefőtt és harmonizáló omlós tartalomhoz.

Hol ettük?

Konak Kebap & çorba evi, Avanos, Kappadókia

A félnapos sétánk alatt Avanosban találtuk ezt az éttermet a városközpontban. és Göreméhez, azaz Kappadókia szívéhez képest itt pár lírával olcsóbban lehet a gyomrunkat megtömni. A testi kebap 40 TL árért hihetetlenül megérte, a testem, a lelkem és a pénztárcám azóta is hálás.


Grillezett/sült halak

Levrek, avagy tengeri sügér
Erre úgy emlékszem, azt mondta çipura, vagyis durbincs

Antalyában mindenképpen a tengeri kajáknak akartuk szentelni a napjainkat, hiszen kevés fantasztikusabbat ismerek az életét a gasztronómiáért odaadó tengeri halnál. Minden tiszteletem a halaké! A kikötőt körbejárva nagyon zavart minket, hogy az árak maximum dekára vonatkozva voltak feltüntetve, avagy sehogy. Utóbbi gyakoribb volt. Így azért bátortalanabbul kóstolja meg az ember a tenger gyümölcseit, főleg, ha olyan elszállt árakhoz szokott, mint a hazai üzletek mirelit polcain. De aztán megtaláltuk a Yelkent!

Hol ettük?

Yelken Café Restaurant, Antalya

Az étterem előtt egy magabiztos pincér próbált minket meggyőzni, hogy itt lesz nekünk azon a langyos estén a legjobb. Akkor sikerült maradandó benyomást keltenie, mikor kihozott az asztalunkhoz egy nagy tál frissen fogott ezüstösen csillogó halat egy halomban, hogy most aztán válasszunk. Egyesével bemutatta őket és ismertette az árát, mely 40-50 TL között mozgott.


Midye dolma

A töltött kagylót szinte minden nagyvárosban megtalálni bármely utcasarkon Törökországban, függetlenül attól, hogy a város milyen kapcsolatban van a tengerrel. Ankarában én ugyanolyan lelkes felvásárlója voltam a kagylónak, mint Antalyában. Először furcsálltam, hogy ezek a rendes kereskedők kitelepülnek az utcára a negyven fokba nagy mennyiségű főtt kagylóval, én meg vajon melyik pillanatban fogok ételmérgezést kapni. De nem történt ilyen, és nem is hallottam semmilyen rossz tapasztalatot. A kagylót fűszeres, borsos rizzsel töltik meg és hűtve tárolják. Isteni! Ára egyszerű 1 kagyló=1 líra.

One Reply to “Különleges ételek Törökországból | Hol, mit, mennyiért?”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .