Képtelenségek – 10 különös fotó Törökországból

Törökország bővelkedik meghökkentő furcsaságokban, kulturális különbségekben, mondhatnám úgy is, megmagyarázhatatlan jelenségek tömkelegével örvendeztet meg minket nap mint nap. A meglepetések már akkor elkezdődnek, mikor az ember lánya először megérinti a török fennhatóságú talajt a lábával. Nem kell megijedni, ezeknek nincs közük a természetfelettihez, nem érzéki csalódások, senki nem kever LSD-t az italunkba! A képlet egyszerű, Törökország két kontinens közé ragadt, így mindkét földrész értékeit és árnyoldalait hordozza, olykor megmosolyogtató, máskor pedig piszkosul megbotránkoztató formában. Mindezektől pedig hirtelen kapunk fájdalommentes kultúrsokkot.

Igyekeztem összeszedni képekben, nekem mik voltak a legkirívóbb emlékeim.

1. Isztambul macskái

Ahogy a mediterrán térségben oly sok helyen, ezek a szőrös kis állatok itt is kivételezett bánásmódban részesülnek. Isztambul lakossága 16 millió – bár erről minden török mást vall –, de még így is négy macska jut egy emberre a városban. Értsd úgy, mindenhol, de tényleg MINDENHOL találkozol velük! Mecsetekben, plázákban, kompokon, vegyesboltokban, egyetemen és nyilvános illemhelyek vécécsészéin szundikálva. A képen látható állatok (a csirkéről nincsenek belső információim) állami támogatásból élnek, akár mondhatnánk úgy is, segélyből. A Vali Konağı sugárút menti parkban az északi falnál macskaházakat találunk, egy egész lakótelepet, amit a helyi önkormányzat emelt a hajléktalan állatoknak. Nem kell őket félteni, nincsen túl sok nehézség vagy dráma az életükben.

Nem olyan rég került a mozikba a Kedi – Isztambul macskái című dokumentumfilm, ami hatalmas életbölcsességek mellett az isztambuli cicák komfortos életét hivatott bemutatni. Macskabolondoknak és Isztambul-mániásoknak ajánlott!

 ​
Şişli/Isztambul

2. Kirakatonák

Az ankarai Anıtkabir, avagy Atatürk mauzóleumnál teljes munkaidőben álldogálnak a fegyelmezett, makulátlan katonák, akiknek legnagyobb erényük, hogy egyes retardált turisták – elszánt próbálkozásai ellenére – sem tudják őket kizökkenteni a rezzenéstelen ácsorgásból. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy egy koporsót őriznek ilyen szigorúan.

Minden eshetőségre felkészültek! Ha éppen szolgálat közben eredne el az eső, ott van nekik félszer fél méteres üvegkalitkájuk, ahova bevonulhatnak és ott nagy szigorban álldogálhatnak tovább. Akárcsak egy pláza kirakatában, az üvegen keresztül csodálhatjuk őket.

Ankara, Anıtkabir
Ankara, Anıtkabir

Felöltöztetett fák

Fogalmam sincs, mi a valós funkciója a színes ruhákba bebugyolált facsemetéknek, de az biztos, hogy nagyon kedves gondolat felöltöztetni egy fát, óvni a fagytól és a hidegtől. Ráadásul a stílusos dizájner darabok igazán színes személyiséget kölcsönöznek neki.

Şişli/Isztambul

Lakodalmas autó

Ugye, minden esküvői pár igyekszik felvágni a nászmenet elején egy vagány kocsival, legyen az Rolls Royce, Oldsmobile, kamion vagy lovaskocsi. Kappadókiában 2015-ben ez volt a menő! Fogalmam sincs ez meghatározhatatlan jármű hány autóból van összerakva, de mind színvilágában, mind pedig kivitelezésében elég hivalkodó.

Göreme, Kappadókia
 

Musztafa Kemal Atatürk

Nyugattól keletig, a Fekete-tengertől a Földközi-tengerig szeretik és tisztelik a törökök atyját, Atatürköt. Számunkra megmagyarázhatatlan nagyrabecsülés lengi körül, amit csak azok érhetnek, akik ebben a társadalomban cseperedtek fel. Az Atatürk márka körüli marketing is dicséretre méltó, minden harmadik állampolgár az arcát varratja a karjára.

Most gondoljunk bele, itthon ki tetováltatná magára Kossuthot?

Ha nem akarjuk rögtön ennyire mélyen elkötelezni magunkat, vehetünk Atatürk portrés öngyújtót, külső winchestert, vagy monogramos mandzsetta gombot jó pénzért. Bizonyos esetekben azonban szegény Musztafa Kemált kifejezetten kellemetlen helyzetbe hozzák…

 
Sinop, Atatürk szobor

Kultúra a börtönben

Gyanítom, mindenki látta a Remény rabjai című filmet, amelyben Tim Robbins több éven keresztül próbál meglógni a Shawshank börtön szürke, kegyetlen falai közül. Na, hát Törökországban így néz ki egy börtönfal. Néhány ókori templomot is beledolgoztak, így a történelem és a kultúra veszi körbe az elítélteket.

Sinop, börtön
 

Belvárosi csirkék

Ő itt Erzsi, a csirke. Én neveztem el. Akkor futottunk össze, mikor tíz órás fenékzsibbasztó buszút után Ankarából megérkeztem az isztambuli buszpályaudvarra (nem a vadnyugatra, ahol ördögszekereket pörget a szél, hanem a legnagyobb pályaudvarra). Ahogy lekászálódtam a buszról, Erzsi jó reggeltet kotkodácsolt nekem és elkezdett kincsek után kapirgálni ütemesen a busz alvázába verve a fejét.

Isztambul, Otogar

 

Gyémántkutya és más dekoratív csecsebecsék 

Tegye fel a kezét, aki már látott több karátos labradort! A törökök egy része szereti a napfényben csillogó vagy aranyozott dolgokat, a túldíszített témákat, gyémántkutya pedig pont ezt képviseli! 

 
Samsun

 

Próbababák úton-útfélen

Ha az ember naivan Isztambul utcáin sétálgat, néha-néha a szívroham kerülgeti egy-egy kirakatba pillantva. A hátborzongató próbababák témájával B kategóriás horrorfilmet is lehetne forgatni A próbababák ízléstelen hajnala címmel, tuti kasszasiker lenne. Habár az is lehet, csak beállt az általános próbababahiány, és addig nyűvik szerencsétleneket, míg jobban hasonlítanak Voldemortra, mint rendes emberi lényekre.

Isztambul
Isztambul
 

Buszt torlaszoló birkák

Ha vidéken szeretnél eljutni A-ból B-be helyi busszal és kicsit elszundítasz, mindig ott van a lehetősége, hogy arra ébredsz, az utat eltorlaszolja egy véletlenül arra tévedt birkanyáj.

 
A vízesésektől vissza Antalyába

Ha valakinek akad hasonló felbecsülhetetlen fotója, nagyon örülnék neki, ha megosztaná velem 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .