Felfaltam Rómát, és még élek – 5+1 kedvenc étel az olasz konyhából

Az olaszok az évszázadok alatt rengeteg hihetetlen és felbecsülhetetlen csodát hagytak az utókorra, úgymint a Sixtus-kápolna, vízvezetékrendszer, reggeli eszpresszó, Eros Ramazotti és nem utolsó sorban carbonara spagetti! Mi most előbb említettekkel egyáltalán nem fogunk foglalkozni, helyette csak enni fogunk. Degeszre fogjuk enni magunkat

Három életigazságra jöttem rá az olasz konyhával kapcsolatban:

  • Ha diétázol, ne Olaszországot válaszd úti célnak, mert ez nem az önmegtartóztatás helye! A macskaköves utcácskákon ott settenkedik mögötted a kísértés, és csak idő kérdése, kisebb-nagyobb kudarcok után, hogy teljesen feladd az elveidet és két pofára nyomd magadba a gnocchit.
  • A gyomor egy hihetetlenül elasztikus dolog. Az elején még azt hiszed, egy Quattro formaggi pizza után csak kínzás hatására férne beléd még egy tiramisu. Aztán elismered, hogy tévedtél.
  • Van, aki sorozatfüggő, van, aki rá van szokva a dohányzásra, itt pedig barátom, a kajára fogsz rákattanni! Az olasz konyha valójában kemény drog, a végén azon kapod magad, hogy egy külvárosi szakadt albérletben fekszel egy koszos matracon maradék paradicsomszószt nyalogatva a szád széléről és csak annyit tudsz rekedten kinyögni: Még egy szelet pizzát!

Ha idáig nem is jutottam el, de tisztességesen felfaltam Rómát, amiből mutatok egy kis ízelítőt.

 

1. Pasta pastával, minden mennyiségben

Szerintem Romulus és Remus valójában egy tál spagettin veszett össze és a vita hevében következett a legendás testvérgyilkosság.
Én kedves utazó pajtásaimmal igyekeztem nem összekapni az ennivalón. Mindenféle formájú és hosszúságú ‘pásztát’ szerettünk volna kipróbálni, hiszen az olaszok bővelkednek kreatív tésztagyártásban, sőt, szinte már művészete van ennek. Házi feladatként mindenki elbogarászgathat a lenti ábrán.

 

2. Pizza, szerelmem, légy az enyém

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem könnyek gyűlnek a szemembe, ha ránézek ezekre a a kerek, vékony tésztájú égi adományokra. Az olaszok olyan gondossággal és szakértelemmel figyelnek konyhájukra, hogy az minden nemzet számára követendő példa lehetne.

3. Egy kis gnocchi se maradhatott ki a repertoire-ból

 

4. De csak miután befaltunk egy tál Frutti di mare rizottót

  5. Olykor lecsúszott egy könnyed Caprese saláta, mert itt még a mozzarellának is más íze van!

 

5+1. És mert minden étkezés végére kell valami dolce, megkoronáztuk a lakománkat, egy kis tiramisuval, mellé pedig igazi olasz cappuccinót kortyolgattunk

Bár az olaszok csak reggel isszák, a tudatlan turistának – még ha néha rosszalló tekintettel is – de délután is felszolgálják

Remélem, felizgattam az ízlelőbimbóidat és a környéken fellelhető legközelebbi pizzériát keresed,  vagy éppen Olaszországba nézel olcsó repjegyeket. Ez volt a cél 🙂

 

Mindenesetre bűntudatmentes jó étvágyat kívánok!

 

6 Replies to “Felfaltam Rómát, és még élek – 5+1 kedvenc étel az olasz konyhából”

  • Így vagyok ezzel én is, bár a tenger gyümölcseit itthon soha nem kóstoltam meg. Az ősszel Firenzében elnéztem valamit az étlapon és Frutti di mare rizottót rendeltem. Megdöbbentem, de aztán azzal a felkiáltással, hogy ha ők eszik és szeretik, rossz nem lehet, hát jóízűen megettem. Nagyon finom volt!

  • Biztos Olaszországban voltál? Hol ettél, oda soha sem megyek. Nagyon rosszul néznek ki a tálak….

    • Kedves Névtelen! Ha külsőre nem is tetszenek, az ízükkel abszolút nem volt gond 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .