10 meglepő tény Luxemburgról

Luxembourg olyan, mint egy mesebeli gyerekrajz. Ha megkérném a családunkból a hat éves Líviát, rajzolja le, milyen városban élne szívesen, az valahogy így nézne ki: a fák tökéletesen zöldek, tornyai tűhegyesen nyúlnak a világoskék égig, van itt (nagy)herceg is, aki palotában él, utcái mentesek a szeméttől, és még a buszokon sincsenek ellenőrök. Itt még a Luxembourg Gare Centrale, azaz a központi vasútállomás is olyan hatást kelt óratornyával, mint egy középkori katedrális. A várost völgyekkel és magaslatokkal teli elhelyezkedése teszi még különlegesebbé.

Mi Németországból, a határmenti Trier városából közelítettük meg Luxembourgot vonattal. Nem állítom, hogy megismertem és életünk végéig tartó elválaszthatatlan cimboraságban váltunk el, hiszen egy nap alatt képtelenség. Eztán sokat olvastam róla, hogy a látottak kiegészüljenek tartalommal is. És mennyivel izgalmasabb ez az európai miniállam, mint azt gondoltam korábban! Összeszedtem néhány olyan érdekességet, ami meglepheti még a tájékozott utazókat is.

 

1.

A világon Luxemburg az első ország, ahol 2020 márciusától ingyenessé teszik a tömegközlekedést mind a helyiek, mind a turisták számára. Az adrenalinkeresőknek és a szenvedélyes bliccelőknek találniuk kell valami más hobbit. Bár eddig sem volt nehéz a miniállam 2 586 km²-es területén A-ból B-be eljutni, anyagilag ez egy kelet-európai turista lehetőségeit lényegesen kibővíti.

 

2.

Luxemburg, hivatalosan a Luxemburgi Nagyhercegség az egyetlen nagyhercegség az egész világon. Uralkodója 2000 óta Henrik, első ezen a néven. Valójában teljes neve Henri Albert Gabriel Félix Marie Guillaume, mely nehezen hiszem, hogy bármely személyi igazolványra könnyedén ráférne.

3.

Itt a legmagasabb az Európai Unión belül a minimálbér, több mint 2000 euró! Őt követi Írország és Hollandia. A sor legvégén Bulgária kullog 286 euróval, mi magyarok pedig hátulról a negyedikek vagyunk (forrás: eurostat 2019. január)

 

4.

Az országban 2009 óta legális az aktív eutanázia és a segített öngyilkosság. Európában Luxemburgon kívül még Belgiumban és Hollandiában fogadtak el erről törvényt.

5.

A Luxemburgi Nemzeti Nap: minden évben június 23-án indul a banzáj, kelettől nyugatig az egész országban tűzijáték dördül, folyik a mulatság meg a csapolt sör, és minden bizonnyal itt is nagy keletje van a túlárazott ledes léggömböknek. De mit is ünnepelnek ilyenkor? Eredetileg Charlotte nagyhercegnő születésnapját méltatják, ami attól az aprócska, pöttöm részlettől eltekintve, hogy Charlotte januárban született, rendben is lenne. Hogy is van ez? A dátumot megváltoztatták, hogy egy luxemburgi lakos se kapjon torokgyulladást, hiszen hóban-fagyban nem lehetne olyan élvezettel és heves szenvedéllyel ünnepelni egy nemzet fennállását sem.

 

6.

Luxemburgban 2015 óta engedélyezik az azonos neműek házasságát, ráadásul Xavier Bettel kormányfő világszerte a második olyan politikai vezető (az izlandi Jóhanna Sigurðardóttir miniszterelnöknőt követően) aki azonos nemű partnerével kötött házasságot.

7.

Luxemburg nemzeti mottója határozottan kijelenti: ,, Mir wëlle bleiwe wat mir sinn ”, vagyis ,,Azok akarunk maradni, amik vagyunk”.

 

8.

Három hivatalos nyelv létezik az országban: német, francia és a luxemburgi. A német és a francia nyelvet elsősorban adminisztratív célokra és hivatalos írásbeli kommunikációra használják, míg a luxemburgi nyelvet a mindennapokban. Egy forrás szerint: az iskolában mindenkinek az első osztályban kezdődik a német nyelv, a második osztály végén a francia nyelv és a 8. osztályban az angol nyelv. Tehát ebben az országban nagyon nehéz nem három nyelven folyékonyan beszélni.

 

9.

Az RTL (Radio Television Luxemburg) Csoport, Európa legnagyobb szórakoztató hálózatának székhelye – ahová a magyar RTL csatornái is tartoznak -, helyileg Luxemburgban található. Köszönjük hát Neked Luxemburg a Barátok közt mind a huszonegy évadát!

 

10.

Az ország több mint 600 ezres lakosságának közel fele, 44%-a külföldi bevándorló. A legnagyobb a portugál kisebbség, őket követik a franciák, olaszok, belgák és németek. És persze ott van legjobb barátnőm, Noémi is, aki nélkül luxemburgi partizánkodásunk nem sikerülhetett volna.

Ha tetszett a bejegyzés, itt is megtalálsz:

Facebook: Világgá mentem, majd jövök

Instagram: anna_vmmj

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .