Miért indulj el még holnap Pargába? | Görögország

Létezik egy hely Európában, ahol színes házak sorakoznak a domboldalon. A kikötőben csónakok ringatóznak, a móló szikláján egy tengeri sün mereszti tüskéit a sekély vízben, a parthoz közeli apró sziget pedig úgy lebeg a tengeren, mint egy pattanásig felfújt óriási gumimatrac. Az orromhoz emelem az ánizs aromájú ouzót, mikor az öböl vizéből előbukkan egy pipacspiros tengeralattjáró. Tudom, már-már sziruposan idilli. Talán túl sok ouzó csúszott le? Vagy csak egyszerűen jó helyre jöttem?

Helyszínünk Görögország: utasainkat szeretettel üdvözöljük Pargában!

 

 

Hogy jutottam el ide?

Pargába először nem más juttatott el, mint Pargali Ibrahim Pasa a Szulejmán tévésorozatból. Lehet kedves olvasóimnak sokkal kifinomultabbak a történelmi ismeretei és tudományosabb helyről tájékozódnak – nézzétek el ezt nekem –, de egy időben, mikor török nyelvvizsgára készültem, temérdek mennyiségű Szulejmánt néztem törökül a YouTube-on. Akkor ismertem meg barátunkat, Ibrahimot, akit ebből a halászfaluból rabolták el a kalózok, hogy aztán végül Nagy Szulejmánnál kössön ki, majd felívelő karrierjével egy selyemzsinór végezzen.
Egy forró augusztusi délutánon bolondos családommal a térképet böngésztük, olyan hely után kutatva, ahol Korfuról autóval hazafelé egy utolsó tengerbe mártózás erejéig meg tudunk állni. Így akadt meg a szemünk Pargán. Miután egy napot töltöttünk a városban, mindenki picikét beleszerelmesedett a helybe. Legközelebb már több napra jöttünk.

 

 

Miért elragadó?

A város fekvése talán a legkülönlegesebb. A szárazföldön helyezkedik el Igoumenitsától kb. 40 km-re, de nekem nyomban az ugrott be: mintha csak egy szigetre teleportáltam volna! Büszke tulajdonosa három csodahomokos strandnak: a központi Krioneri, a vadregényes Piso Krioneri, és a hosszan elterülő Valtos part. A Krioneritől egy gumimatracnyi útra van csak Panagia apró szigete, amit egy fehérre meszelt kis templom tesz még elragadóbbá. Tényleg már csak azt várod, hogy jöjjön Meryl Streep és énekeljen neked néhány ABBA slágert.
A tengerparti sétányon andalogva rálátunk a városka fölé magasodó várra. Ide felgyalogolni erősen ajánlott, felkészülve arra, hogy jelentős mennyiségű folyadékot párologtatunk ki magunkból a negyven fokban. Párafelhőként a várhoz érve romos falakon és egy kávézón kívül nem találunk nagyon mást, de mi ezzel nagyon meg voltunk elégedve! Lehuppantunk egy padra, hosszú percekig bámultuk Panagia szigetét, mely felért egy hónapokig tartó rögös pszichoterápiával. Leszedálva és egyben boldogan indultunk vissza. Javaslom másnak is! Ha lefelé menet elkerüljük azt a palacsintabárt, ahol ezeket a mosolygó édességeket nyakon öntik olvadt Nutellával, akkor máris duplán hasznos volt verejtékes zarándoklatunk.

 

 

Mesés, tehát egyre népszerűbb

Az kivételes fekvésű helyeknek gyakran hátrányára is válik előnyös külsejük. A turisták egy év távlatában, előző látogatásunkhoz képest is osztódásnak indultak Pargában. Természetesen a július-augusztusi csúcsszezonról beszélek, tavasszal bizonyára sokkal békésebb a környék.

Napközben augusztusban mondhatjuk kellemesen eloszlott a nemzetközi embersereg, élvezni lehet a hely báját. De esténként?! Mintha este nyolckor megfújna valaki egy képzeletbeli sípot:

,,Utcára gyerekek, tömítsük el a sikátorokat!”

Az esti forgatagban a bárok és az éttermek teljesen megtelnek, a szűk kis utcáknál pedig élő szereplős  közlekedési dugó alakul ki. A buliforgatagtól távol egy város széli tavernában még mindig kellemes elfogyasztani a kleftikódat, viszont meddig maradhat ez így? Meddig tarthatja meg a báját Parga?

 

 

Miért holnap?

Talán azért is volt számomra hihetetlenül emlékezetes ez a hely, hiszen korábban soha nem hallottam róla. Ibrahim és a GPS hozott ide, nem számítottam ekkora meglepetésre. Úgy érzem vissza fogok jönni. Remélem, akkor még lesz hely a törölközőmnek a strandon, és  nem kell asztalt foglalnom, ha ouzót akarok kortyolgatni egy tavernában.

Szerintem még holnap indulj el Pargába – vagy mindenesetre mostanában -,  ha szeretnéd látni azt az arcát, amit nem tesz láthatatlanná az ide érkező turisták tömege. Kezdetnek itt egy magyar nyelvű Parga oldal ITT.

Jó utat  🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .