Tiszakécske, a vizek városa

Tiszakécske

Tiszakécske számomra az a boldog ,,sziget”, ahova mindig élmény ellátogatni. Az emlékeimben egy olyan láthatatlan határokkal körbevett territórium, ahol a lakók melegszívűek, a lottózóban mindig jó szerencsét kívánnak, a kedves autóvezetők nem ismerik a duda fogalmát és a vasárnapi piacon a lángososnál sosem sajnálják a sűrű, finom tejfölt és a trappista sajtot. A város különlegessége, hogy édesvízben bővelkedik, avagy akad itt élményfürdő csúszdaparkkal, tó a békés horgászoknak és tiszai szabadstrand a csobbanni vágyóknak. Egyszóval ideális hely a feltöltődésre! Lássuk Tiszakécske látnivalóit, miért is érdemes elutazni a szülővárosomba, a vizek városába!

Hol is van Tiszakécske?

Tiszakécske a magyar Alföld – nevéhez híven – szintkülönbség nélküli vidékén, a Tisza folyó kanyarulatában helyezkedik el Kecskemét és Szolnok között. Az ide vezető úton – évszaktól és hónaptól függően persze – lehetetlenség nem találkozni az út mentén pirosan virágzó pipacsmezővel vagy hangulatos szalmabálákkal – díszletként a háttérben néhány legelésző tehénnel megbolondítva. Annyi biztos, hogy idefelé az ember legalább egyszer elkezdi magában skandálni Petőfitől az Alföldet.

Tiszakécske, a Kinizsi Pál utca és vidám tehenei

Város? Város!

1986 két szempontból is kifejezetten jelentős év a város és saját történetem vonatkozásában. Egyrészt településünk ebben az évben kapott városi rangot és ezt követően dinamikus, dübörgő fejlődésbe kezdett, amely azóta is tart. Másrészt a városavató ünnepségen jelentek meg a szüleim legeslegelőször, mint egy hivatalos szerelmespár. Tehát Tiszakécske város és az én történetem szinte egyidőben kezdődött.

Római katolikus templom

Holt-Tisza és élő Tisza

Tiszakécske, a vizek városa. Ez már akkor feltűnik, ha a látogató a 44-es út irányából közelíti meg a várost, nem sokkal a Tiszakécske táblát követően jobb oldalt szemetgyönyörködtetően szikrázik a Holt-Tisza vize. A Tisza szabályozásánál leválasztott holtágat horgászok veszik körbe, akik csodálatraméltó türelemmel üldögélnek a parton pontyra vagy kárászra várva. A Nagyapám kedvenc horgászhelye volt a Holt-Tisza, mindig eszembe jut, ha elhaladok mellette.

A Tisza folyó nem csak a város elkeresztelésében játszott fontos szerepet. Én mindig úgy gondolok a folyóra, mint amely hosszasan körülöleli, és zöldes színével életben tartja a városunkat. Tiszakécske nyáron él igazán, szinte egyenes arányban azzal, ahogy a zöldár levonul és a vizet felmelegítik a nyári napsugarak. A Tisza-parti szabadstrandon gyűlünk össze, hogy lehűtsük magunkat, hogy a régi barátainkkal találkozzunk, neonrózsaszín gumimatracon lecsorogjunk a vízen, együnk egy Calippo jégkrémet, elmajszoljunk egy cső főtt kukoricát, vagy csak megigyunk egy sört az egyik parti büfében. Hétvégén az esti órákban pedig igazi party hangulat kerekedik itt.

A tiszakécskei szabadstrand holtszezonban

Barack Gyógy- és Élményfürdő / Barack Thermál Hotel & Spa

Az idő múlását leginkább a fagyi árában és a tiszakécskei termálfürdő bővülésében tudom igazán követni. Gyerekkoromban összesen ha három medencében lehetett csobbanni, ehhez képest egy egész komplexum nőtte ki itt magát. A Barack Gyógy- és Élményfürdőben vagy tíz medence, szaunavilág, mindenféle wellness szolgáltatás és a hónap elején nyitott, a szivárvány színeiben pompázó csúszdapark várja a pihenni vágyókat. Khm, meg úgy mellékesen egy négy csillagos szálloda is áll itt. Tehát míg gyerekkoromban csak így odadobtuk lazán, hogy: lemegyünk a termálba? Továbbiakban ezt már degradálónak érzem, így legközelebb úgy kérdezem meg:

,,Lemegyünk kicsit a spa-ba wellnessezni?” – majd azzal a lendülettel meglibbentem a hajamat, hisz az én szülővárosomban már SPA is van!

Tiszakécske városközpont

Kerekdombi Termálfürdő

A többi alföldi városhoz viszonyítva – kuriózumként – Tiszakécskén nem csak egy, hanem két választási lehetőség is van a fürdők tekintetében. A közel 50 éve működő Kerekdombi Termálfürdő a másik remek lehetőség elfáradt testünk felfrissítésére. Ami nekem még hozzátesz a hely bájához, hogy itt jártam hét évesen úszótanfolyamra, illetve a Nagymamám mindig elfogultan kedvelte Kerekdombot, ,,hiszen, tudod Annuska, ez gyógyvíz”!

A Tisza-parti sétány

Nincs annál kellemesebb kécskei program, mint végigballagni a Tisza-parti sétányon követve a folyó éles kanyarulatát. Tökéletes családi sétákhoz és randevúkhoz. Ráadásul felmászhatunk a kilátóba, mely mindössze néhány méterével pazar kilátást nem, ám romantikus hangulatot feltétlenül biztosít.

Tisza-part

Tippek és helyek, ahova érdemes menni:

Piac és lángos: Tiszakécskén pénteken és vasárnap reggel/délelőtt rendeznek piacot, ahol eleve érdekes portékákkal és árusokkal találkozik az ember. Itt sikerült nekem is beszereznek a népszerű használtcikk árusoknál a babakék színű sörivó sisakomat, ami valahogy így fest.


A lényeg, hogy senkinek nem szabad kihagynia a Lángos Büfét! Szerintem jobb lángost még nem sikerült soha sehol ennem. Egyébként a minőséget az is bizonyítja, hogy 2017-ben a Lángos Büfé Tiszakécske elnyerte a lángos rajongók rangos versenyén, a Vénusz Lángos Vokson az első helyet!
Fel kell készülni, hogy a sor mindig nagy, de kiállni mindenképpen megéri!

Nádas Beach Tiszakécske: A Tisza-parton évek óta nagy kedvencem a Nádas Beach, ahol a kézműves hamburger büszke lehet magára és nincs hiány kézműves sörökből sem.

Tiszavirágzás: a tiszavirágok rajzása a folyó közepén mindig varázslatos látvány, főleg estefelé a lemenő nap fényében. Ez a ,,szenvedélyes” időszak minden évben máskor következik be –általában június végén –, ebben az évben már lezajlott.

Városnéző kisvonat / avagy Csi-Hu vonat nyáron hétfő kivételével minden nap körbejár a városba érintve a legfontosabb nevezetességeket. Ez Édesanyám nagy kedvence, néha eszébe jut, hogy elvisz engem is, a 30 éves lányát kisvonatozni. Menetrend ITT.

I. Homokvárépítő Fesztivál: Augusztus 22-én rendezik meg Tiszakécske első és utánozhatatlan homokvárépítő fesztiválját, ahol csak a szabadstrand határai szabhatnak gátat a versenyzők fantáziájának.

Tiszakécske télen – Karácsonyi csodavilág: Mindig büszkén emlegetem az ismerőseimnek Tiszakécske ünnepi díszkivilágítását, amely egy karácsony-fanatikus embernek – mint én – felvillanyozó csodavilág. Minden évben gyarapszik a díszes fényerdő. Mit nekem Rovaniemi meg Joulupukki, mikor a hangulatot Tiszakécske is meg tudja alapozni a szezonális korcsolyapályával, fényszökőkúttal és a forraltboros standjával.

Remélem, meghoztam a kedveteket Tiszakécskéhez 🙂 Én írás közben – kellő honvágyat érezve – úgy döntöttem, hétvégén haza is látogatok 🙂

Ha tetszett a bejegyzés, itt is megtalálsz:

Facebook: Világgá mentem, majd jövök

Instagram: anna_vmmj

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .