Hova menjünk olcsón adventi vásárba?

Elérkezett december fantasztikus hónapja, a forralt bor illata mindennapossá vált az utcán, akárcsak azok a türelemért kiáltó utcányi sorok a kasszáknál a bevásárlóközpontokban és a ,,Nincs időm megvenni a Dr. Lézer gyártású bioptron lámpát Mamának!” kijelentések. Mindenki rohan, fáradt, egymás lábára lép, majd mérgelődik rajta egy sort, hogy háborgása közben figyelmetlenségében egy másik ember lábára lépjen, aki tovább háborogjon mindezen. Ördögi kör. De nem, én nem hagyom ezt! Én akkor is tiszta szívemből szeretem ezt az ünnepet és foggal-körömmel ragaszkodom a magasztos hangulatért!

Ezért is döntöttem úgy, hogy karácsonyi vásárba kell menni! Na, de hova menjen adventi vásárba a csóró utazó a pénzköltés szent hónapjában, mikor szeretteidre szánod fizetésed lényeges százalékát (másik felét meg albérletre). A maradék pedig pont elég arra, hogy elmenj… hmm… Krakkóba! Igen, Hölgyeim és Uraim, Krakkó az új Bécs!  Mindössze itt kisebb a tömeg és olcsóbb a sült gesztenye. Egész jó ez a kombináció.

Krakkó az új Bécs

Sorba véve a lehetőségeket szomszédaink – és azok szomszédai – tekintetében, ahova gyorsan és olcsón el tud jutni az ember lánya: Bécs, Prága, Krakkó, Brüsszel, Lubljana, Berlin, Kolozsvár… legkézenfekvőbbnek a lengyel vajdasági település, Krakkó bizonyult.

Megalapozott okaim:

  1. Mi, magyar-lengyel igazi két jó haver! Együtt harcolunk, s isszuk borunkat. Tartsuk meg ezt a szép hagyományt! Igyuk együtt forraltborunkat is!
  2. Költségvetés: pénztárcabarát. Ha idejében elkezdjük megtervezni az adventet – ez más utakra is vonatkozik – a szegény ember egyik hónapban lefoglalja a szállását a bookingon:

10 533 Ft/fő/3 éjszaka

Hogy aztán új erőre és fizetésre kapva a következő hónapban megvehesse a buszjegyét:

Buszjegy a FlixBus-nál – oda 4399 Ft, vissza 5099 Ft

  1. Filléres a kaja, nem halunk éhen! Lengyelországban legkedvencebb helyeim közé tartoznak a rendszerváltás előtti időket megidéző Milk Bar-ok (lengyelül: bar mleczny). Itt tradicionális lengyel étkeket lehet kapni kedvező áron. Egy rövid lista a krakkói bárokról böngészhető itt.
  2. Közel van: 7 óra busszal. Ennyi időt várakozással együtt a reptéren is eltöltök.
  3. Lengyelország-mániám van, mely egy ritka, brit tudósok által nemrég diagnosztizált betegség, ami az emberek 0,003 %-át érinti. Tünetei, hogy pieroggival álmodsz, mely étel álmodban lengyelül a füledbe suttogja, hogy ásó, kapa, nagyharang!
  4. Krakkó nincs rajta a legimpozánsabb karácsonyi vásárok 20-as listáján, így nem lesz akkora tömeg.
  5. Árulnak forralt sört! Igen, horrorisztikusan hangzik, de létező tény. Egy igen finom tény.

És még sorolhatnám… Ilyen és ehhez hasonló indokok vezettek ahhoz, hogy pénteken reggel felszállok arra a buszra, és, ha egy figyelmetlen felebarátom a lábamra is lép, nem fogok mérgelődni. Inkább mosolyogva a forralt sörömre gondolok.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .