Mit esznek a lengyelek húsvétkor?

Húsvét számunkra a főtt sonka és a pálinka nem hivatalos ünnepe. Kilóra vesszük a Lidl-ből a csokitojást és azon türelmetlenkedünk, mikor alszik már meg a kredencre készített kocsonyánk. Ha egy picit fentebb haladunk Európa térképén Lengyelországig, vajon ott is ilyen izgalmasan telnek a húsvéti ünnepek? Ott is beleszédülnek a lányok az L-es méretű mélyalmos tyúktojások fújogatásába? Mi kerül az asztalra II. János Pál szülőhazájában a kereszténység eme jelentős ünnepén?

Húsvéti kosár 

A lengyeleknél létezik egy olyan hagyomány, miszerint egy fonott kosárkát telepakolnak mindenféle ünnepi csemegével, amit aztán szombaton a helyi templomba visznek, ahol a pap nagy szakértelemmel megáldja az ételt. A kosárba kerül egy tojás, egy darabka kolbász, egy kevés só, egy kis bors, kenyér és sütemény. A kosarat virágokkal és általában fehér kendővel díszítik fel. Miután a kolbász mindkét vége és a tojás egész kerülete felszentelődött, a vasárnapi reggelinél a kosár tartalmát annyi felé osztják, ahányan együtt ünnepelnek. Bár nagycsaládosoknál okozhatna némi konfliktust, ha egy tojást 10 darabra vágnak, szerencsére nem csak a felszentelt portéka kerül az ünnepi asztalra.

 
 

Mi a menü egy lengyel családnál?

Húsvét vasárnapján a lengyelek annyit esznek, amennyi csak beléjük fér. Ez egy átlagos vasárnapon is félelmetes magyarként végignézni, nemhogy ünnepnapokon, mikor határozottan elvárják tőlük. Ami biztos az asztalra kerül az a kolbász és a tojás ipari mennyiségben.
Mikor Dariát, legjobbjó lengyel barátnőmet kérdeztem, mit is esznek ezen az ünnepen, rögtön ő is nagyon komolyan rávágta, hogy kielbasát, azaz kolbászt. Mindenféle színűt, fűszerezésűt és alakút.
A lengyelek bizony nem tréfálkoznak a kolbásszal, nagyon komolyan veszik! Mély tiszteletem érte. 
(Itt mindössze 15 legkedveltebb fajtát sorol a cikk. És mi lehet a többivel?)

Lássuk mi mást fogyasztanak még:

 

Żurek

 Nem maradhat ki a menüből ez a kolbászos savanyú leves a vacsoránál

 Mikor még Szicíliában laktunk Dariáékkal készítettek nekem kóstolónak zureket és mellé egy kis tányérra pakoltak krumplipürét. Én meg csak ültem az asztalnál tanácstalanul, hogy ezzel most mit kéne csinálnom… nem lesz mellé valami hús, esetleg? Mire Daria belemártotta kanalát a pürébe és belepottyantotta a levesbe. Hát én is így tettem. Nem bántam meg.

Sültek és sonkák

Tornyokban állnak a húsok.

 

Bal oldalt schab (valamiféle karaj), középen karkówka (disznósült), és jobb oldalt a pasztet (sült pástétom)

Mazurki

 Mazurki a képen látható lepény neve, amit ha felvágsz és veszel belőle egy szeletet, azt nyomban mazureknek hívják. Tisztára csodasütemény, igazi polonikum! Egy kelttészta alap, rajta valamilyen krém vagy máz, amit feldíszítenek magvakkal, mandulával.

 

 Babka és pisanki

Most fejtörőként mindenki eldöntheti, melyik-melyik.

 
A babka ez a kuglóf szerű édesség, a tojásokról pedig nem hiszem, hogy magyaráznom kéne.

Lehet nem merítettem ki az összes lengyel húsvéti ételkülönlegességet, de mára ennyi megpróbáltatás elég az ízlelőbimbóinknak.
Mindenkinek Boldog Húsvéti Ünnepeket Kívánok, avagy lengyelül Radosnych Świąt Wielkanocnych!
(Ha ezt bárki elsőre ki tudja ejteni, annak jár egy kiadós szelet mazurek!)

2 Replies to “Mit esznek a lengyelek húsvétkor?”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .